Nyhed

”Tilpasning af det nationale testcenter for store vindmøller i Høvsøre”

Lokalforeningerne i Danmarks Naturfrednings forening og Dansk Ornitologisk Forening er bekymrede for en yderligere udvidelse af Testcenter Høvsøre, især hvis naturen og lokalbefolkningen ikke kompenseres.

Testcenter Høvsøre blev en realitet i 2002 og er hen ad vejen blevet udbygget. I 2018 blev det trods indsigelser fra borgere og naturorganisationer udbygget. Møllehøjden blev forhøjet til 200 m og krævede at gårde eksproprieredes. I syd måtte 35 ha af EF-Fuglebeskyttelsesområdet og Natura 2000 område Nissum Fjord tages ud af beskyttelsen til fordel for en ny standplads for møller. Et dyrket område som ikke var uden betydning for naturen idet rastende gæs, svaner og vadefugle forår og efterår fouragerede her. Som en ringe kompensation blev Natura 2000 området tillagt 35 ha marker, som i forvejen blev benyttet af selv samme fugle, hvilket vi ærgerligt må konstatere ikke var en tilstrækkelig kompensation for naturen.

Nu allerede 2 år efter projektet er ført ud i livet skal testcenteret tilpasses igen med en forøgelse af møllehøjden fra 200 m til 275m højde, og for den nordlige mølle fra 190-250m højde. En tilpasning som vil kræve store ofre for naturen og forøgede gener og ekspropriationer for lokalbefolkningen.

Med den forøgede vingehøjde vil gener fra den høj og lavfrekvente støj og blink nu række ud over vigtige raste og fouragerings arealer i eng, rørskov og vandflade. Hvad vandfladen angår er det lige netop her at Nissum Fjord rummer kolossale mængder af rastende ænder, svaner, gæs og vadefugle. Faktisk måske det vigtigste område i fjorden. Det er et livsvigtigt område for fuglene i efterår, vinter og forår, og for et noget mindre antal ynglefugle i sommerperioden. DN og DOF er meget bekymrede for denne påvirkning.

I sin tid valgte man at anlægge et testcenter i en af Danmarks store fugletrækkorridorer, hvilket har den kedelige effekt, at fugle på træk kolliderer med møllevinger, målemaster og meteorologimaster. At et større antal af masterne er bardunerede, gør ikke kollisionsfaren mindre faretruende. Ikke mindst de nattrækkende fugle er udsatte. I forhold til fuglene var det ønskeligt at barduner og master var markerede med lys, men af en sådan styrke, at det ikke vil genere nær boende borgere. De nuværende eksisterende advarselslys, som er etableret af hensyn til luftfarten, har bestemt ikke opbakning fra lokalbefolkningen. Her må det være et krav, som det har været ønsket i umindelige tider, at disse ved hjælp af radarstyring kun aktiveres når fly er i nærheden. En løsning der anvendes i Østerild.

Med det projekterede Vesterhav Nord og de eksisterende og kommende solcelleparker bidrager befolkningen og naturen i Lemvig Kommune rigeligt til den grønne omstilling. Derfor må der fra industrien og nationen som helhed tages kompenserende hensyn til mennesker og natur i Vestjylland. Hensyn som Lemvig Kommune også bakkede op om allerede i 2018.

DOF og DN foreslår derfor, at den kommende tilpasning for Høvsøre medfører, at den nordligste og sydligste mølle nedlægges, og der i det mellemliggende område etableres tre standpladser med en max højde på 275m.

DN og DOF ønsker, at der udarbejdes en konsekvensanalyse i forhold til den foreslåede tilpasning, for Natura 2000 området.

Set i lyset af at ”ekspropriere” sig ind i Natura 2000 området, blev vi i 2018 stillet i udsigt at naturen skulle kompenseres. I den forbindelse udarbejdede Orbicon på Erhvervsstyrelsens vegne et forslag om kompenserende natur. Dette projekt må nu realiseres. Det drejer sig om arealet mellem Høvsørevej, Thorsmindevej og pumpestationen. Dette areal bør føres tilbage til den tilstand, det havde før man inddæmmede området sidst i tresserne. Arealet er i dag sandede lavbundsjorde, der med fordel kunne genetableres til strandeng og vandflade. De fugle og dyr der fortrænges af møllerne vil her kompenseres, det samme vil vandmiljøet i Nissum Fjord, idet vandet fra Ramme Å nu skal igennem en rodzone, og ikke pumpes direkte fra kanalen ud i fjorden. I 2018 blev dette projekt syltet, og den eneste kompensation naturen fik, var de 35ha marker, som naturen i forvejen brugte. Nu her i 2022 er der en enestående mulighed for at rette op på fortidens fejltagelser.

På det orienterende møde i Høvsøre 22. feb. kom det frem, at der er en grøn pulje til kompensation for vindmøller. Der bør arbejdes på at disse midler tænkes ind i projektet, ligeledes må det være en betingelse at interessenter, og brugere af Testcenteret afkræves kompensation til natur og mennesker.